czwartek, 27 listopada 2014

Odchudzone przepisy: Wegańska, niskokaloryczna, zdrowa szarlotka


Dziś chyba najzdrowsza wersja szarlotki na całym świecie. Zero cukru, zero mąki, zero tłuszczu ! :)
Skusilibyście się na kawałek takiego ciacha? ;) przysięgam, jest pyszne :P tyle, że należy postępować z nim ostrożnie po upieczeniu, bo łatwo zepsuć jego strukturę. Ukrojony kawałek proponuję wyciągać szpatułą do ciast/ tortów, ażeby wypieku nie rozwalić :)
Wersja filmikowa:


Składniki:
-100 g kaszy jaglanej;
-350 g wody;
-4 średniej wielkości jabłka (typowe do ciast, u mnie szara reneta)
-cynamon;
-ewentualnie dowolny dosładzacz.

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wrzucamy do wrzącej, ewentualnie lekko posłodzonej wody i gotujemy ją do momentu, aż wciągnie większość wody- u mnie trwało to jakieś 12 minut.
Kaszę przykrywamy pokrywką i odstawiamy, aby wciągnęła resztę wody.
Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, następnie scieramy je na tarce o grubych oczkach, dosypujemy cynamon i ewentualnie dosładzamy.
Połowę kaszy wykładamy do tortownicy o średnicy max 21 cm wyłożonej folią pieczeniową, na kaszę wykładamy całość przygotowanych jabłuszek, no i druga warstwa kaszy jaglanej.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut, podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.




Wartości odżywcze (całość):
648 kcal
12 g białka
137 g węglowodanów
4 g tłuszczu


Wartości odżywcze (1 z 4 kawałków):

163 kcal
3 g białka
34 g węglowodanów
1 g tłuszczu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz