niedziela, 28 czerwca 2015

Składniki:
Cały mały kalafior- 800 g
15 g oleju kokosowego
15 g mąki
30 g serka topionego
Płaska łyżeczka chrzanu
200 g mleka
Sól
Czarny mielony pieprz

Przygotowanie:

Różyczki kalafiora wrzucam do wrzącej osolonej wody i gotuję przez jakieś 5-6 minut. Po ugotowaniu kalafior odcedzam i wędruję z nim na balkon, pozostawiam w celu wystudzenia i odcieknięcia wody. kalafior dzielę na jeszcze mniejsze części i układam je w naczyniu żaroodpornym, a następnie zabieram się za przygotowanie sosu. Na patelni rozpuszczam olej kokosowy, rozgrzewam i dodaję do niego mąkę. Podsmażam przez chwilę, a następnie wlewam na patelnię mleko- robię to dość ostrożnie, żeby nie uszkodzić się w żaden sposób rozgrzanym tłuszczem. Dodaję na patelnię chrzan, a także doprawiam całość pieprzem i sobą i mieszam wszystko cały czas na małym ogniu aż do momentu, gdy masa zgęstnieje. Wtedy to dodaję serek topiony i dalej mieszam aż do jego rozpuszczenia. Gotowym sosem zalewam kalafiora i wstawiam całość na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po tym czasie danie jest gotowe. Danie jest pyszne, w miarę proste w przygotowaniu, więc polecam wam gorąco jego wykonanie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz