Składniki:
Cały mały kalafior- 800 g
15 g oleju kokosowego
15 g mąki
30 g serka topionego
Płaska łyżeczka chrzanu
200 g mleka
Sól
Czarny mielony pieprz
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora wrzucam do wrzącej
osolonej wody i gotuję przez jakieś 5-6 minut. Po ugotowaniu kalafior odcedzam
i wędruję z nim na balkon, pozostawiam w celu wystudzenia i odcieknięcia wody.
kalafior dzielę na jeszcze mniejsze części i układam je w naczyniu
żaroodpornym, a następnie zabieram się za przygotowanie sosu. Na patelni
rozpuszczam olej kokosowy, rozgrzewam i dodaję do niego mąkę. Podsmażam przez
chwilę, a następnie wlewam na patelnię mleko- robię to dość ostrożnie, żeby nie
uszkodzić się w żaden sposób rozgrzanym tłuszczem. Dodaję na patelnię chrzan, a
także doprawiam całość pieprzem i sobą i mieszam wszystko cały czas na małym
ogniu aż do momentu, gdy masa zgęstnieje. Wtedy to dodaję serek topiony i dalej
mieszam aż do jego rozpuszczenia. Gotowym sosem zalewam kalafiora i wstawiam
całość na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po
tym czasie danie jest gotowe. Danie jest pyszne, w miarę proste w
przygotowaniu, więc polecam wam gorąco jego wykonanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz