Często spotykam się z tym, że weganie
uznają jagielniki za zamienniki serników, natomiast jak dla mnie w smaku nie
maja one z sernikami zbyt wiele wspólnego. Tak czy inaczej- ciasto które wam
prezentuję jest przepyszne, wysokowęglowodanowe, no i baardzo bardzo zdrowe co
najważniejsze.
Składniki:
-350 g kaszy jaglanej
-4 pomarańcze+ woda do
gotowania kaszy
-50 g słodzidła
-cynamon
Dodatkowo:
-50 g rodzynek
-15 g gorzkiego kakao
Polewa:
-30 g oleju kokosowego
-15 g gorzkiego kakao
-dowolne słodzidło- 4 tabletki
Przygotowanie:
Wykonanie ciasta zaczynamy od wyciśnięcia
soku z naszych pomarańczy, zachowując przy tym kawałki miąższu, które zostają
przy wyciskaniu. Sok przelewamy do garnka, dodajemy do niego słodzidło,
dolewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu dodajemy kaszę
jaglaną i gotujemy całość przez jakieś 15 minut, aż kasza wciągnie większość
płynu, ale jeszcze nie całośc. Wtedy do przykrywamy garnek pokrywką i
odstawiamy do czasu, aż kasza wciągnie cały płyn, a wtedy z kolei odstawiamy ją
do wystudzenia. Gdy kasza przestygnie, blendujemy ją- ja użyłam mojego
wysłużonego blendera ręcznego, który pozostawił grudki, ale jeśli macie lepszy
blender, polecam zmielić na gładką masę. Kaszę dzielimy na 2 części, do jednej
dodajemy kakao i mieszamy. Jeśli kasza jest zbyt gęsta, dolewamy troszkę wody-
ona nie może być za gęsta żeby ciasto
nie wyszło suche. Do drugiej zaś części dodajemy rodzynki i też mieszamy. Jeśli
ta część kaszy jest również zbyt gęsta- dolewamy wodę aby ją rozrzedzić.
Najpierw na spód tortownicy wykładamy
jasną część kaszy, równamy z wierzchu, następnie na jasną dajemy ciemną masę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego już do 180 stopni i pieczemy w tej
temperaturze około 40-50 minut. Ciasto studzimy i zabieramy się za
przygotowanie polewy. Olej kokosowy rozpuszczamy - najlepiej w kąpieli wodnej,
dodajemy słodzidło a także kakao i mieszamy. Gotową polewą dekorujemy z
wierzchu ciasto i gotowe !
Polecam mocno schłodzić w lodówce- najlepsze jest następnego dnia.
Wartości odżywcze (całość):
2180 kcal
51 g białka
371 g węglowodanów
46 g tłuszczu
Wartości odżywcze (1 z 4 kawałków):
545 kcal
13 g białka
93 g węglowodanów
12 g tłuszczu
Wersja youtube'owa:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz