środa, 11 marca 2015

Przepis na cytrusowo -kakaowy, wegański jagielnik

Często spotykam się z tym, że weganie uznają jagielniki za zamienniki serników, natomiast jak dla mnie w smaku nie maja one z sernikami zbyt wiele wspólnego. Tak czy inaczej- ciasto które wam prezentuję jest przepyszne, wysokowęglowodanowe, no i baardzo bardzo zdrowe co najważniejsze.


Składniki:
-350 g kaszy jaglanej
-4 pomarańcze+ woda do
gotowania kaszy
-50 g słodzidła
-cynamon

Dodatkowo:
-50 g rodzynek
-15 g gorzkiego kakao

Polewa:
-30 g oleju kokosowego
-15 g gorzkiego kakao
-dowolne słodzidło- 4 tabletki

Przygotowanie:
Wykonanie ciasta zaczynamy od wyciśnięcia soku z naszych pomarańczy, zachowując przy tym kawałki miąższu, które zostają przy wyciskaniu. Sok przelewamy do garnka, dodajemy do niego słodzidło, dolewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy całość przez jakieś 15 minut, aż kasza wciągnie większość płynu, ale jeszcze nie całośc. Wtedy do przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy do czasu, aż kasza wciągnie cały płyn, a wtedy z kolei odstawiamy ją do wystudzenia. Gdy kasza przestygnie, blendujemy ją- ja użyłam mojego wysłużonego blendera ręcznego, który pozostawił grudki, ale jeśli macie lepszy blender, polecam zmielić na gładką masę. Kaszę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Jeśli kasza jest zbyt gęsta, dolewamy troszkę wody- ona nie może być za gęsta  żeby ciasto nie wyszło suche. Do drugiej zaś części dodajemy rodzynki i też mieszamy. Jeśli ta część kaszy jest również zbyt gęsta- dolewamy wodę aby ją rozrzedzić.

Najpierw na spód tortownicy wykładamy jasną część kaszy, równamy z wierzchu, następnie na jasną dajemy ciemną masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego już do 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 40-50 minut. Ciasto studzimy i zabieramy się za przygotowanie polewy. Olej kokosowy rozpuszczamy - najlepiej w kąpieli wodnej, dodajemy słodzidło a także kakao i mieszamy. Gotową polewą dekorujemy z wierzchu ciasto i gotowe !
Polecam mocno schłodzić w lodówce- najlepsze jest następnego dnia. 


 Wartości odżywcze (całość):
2180 kcal
51 g białka
371 g węglowodanów
46 g tłuszczu

Wartości odżywcze (1 z 4  kawałków):
545 kcal
13 g białka
93 g węglowodanów
12 g tłuszczu

Wersja youtube'owa:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz