Dziś przepis na nieco lżejszą od
standardowej wersję bigosu, bo z kapusty pekińskiej. Bigos jest przepyszny,
nieco inny od tego ze zwykłej kapusty, no i oczywiście wegański, żadnego mięsa
ani śmietan czy jogurtów tutaj nie ma. Robi się go dość szybko, bo kapusta
pekińska nie wymaga tak długiego czasu gotowania jak ta zwykła, więc tym
bardziej polecam, wypróbujcie.
Składniki:
-500 g kapusty pekińskiej
-150 g kapusty kiszonej
-3,5 szkl. wody
-2 średnie cebule
-400 g pieczarek
-10 g (łyżka) oleju rzepakowego
-100 g koncentratu pomidorowego
-2 średnie marchewki
-przyprawy: u mnie czarny mielony pieprz, ostra papryka
- 15 g mąki+ troszkę wody
Przygotowanie rozpoczynamy od wypłukania
porządnie kiszonej kapusty, następnie zalewamy ją wodą i gotujemy do momentu aż
przestanie być mocno kwaśna- u mnie trwało to 20 minut, ale tutaj wiele zależy
od waszej kapusty, może to trwać nawet i 40 minut, więc kontrolujcie.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew w
talarki, no i pieczarki też w taką jakby kostkę, czy jak wam wygodniej.
Na patelni rozgrzewamy olej i na
rozgrzany wrzucamy cebulę, podsmażamy chwilkę, gdy się lekko zeszkli dodajemy
pieczarki i smażymy dalej przez kilka minutek aż lekko się zredukują, wtedy to
wyłączamy grzanie i odstawiamy na bok.
Z główki kapusty pekińskiej odrywamy liście,
następnie kroimy je i wrzucamy do garnka. Dodajemy również marchewkę i zalewamy
całość wodą. Stawiamy na gazie i gotujemy przez około 15 minut, aż do czasu gdy
marchew i kapusta będą miękkie. Po tym czasie dodajemy wczesniej odgotowaną
kapustę kiszoną, mieszamy. Dodajemy podsmażone pieczarki wraz z cebulą,
następnie koncentrat pomidorowy,
doprawiamy przyprawami i znów mieszamy.
Na koniec mąkę rozrabiamy dokładnie w
niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do bigosu. Mieszamy szybciutko od
spodu, dokładnie, czekamy aż całość się zagotuje i nasz bigos jest już gotowy.
Wartości odżywcze
(całość):
500 kcal
29 g białka
62 g węglowodanów
14 g tłuszczu
Wersja youtube'owa:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz