piątek, 20 marca 2015

Przepis na wegański bigos z kapusty pekińskiej

Dziś przepis na nieco lżejszą od standardowej wersję bigosu, bo z kapusty pekińskiej. Bigos jest przepyszny, nieco inny od tego ze zwykłej kapusty, no i oczywiście wegański, żadnego mięsa ani śmietan czy jogurtów tutaj nie ma. Robi się go dość szybko, bo kapusta pekińska nie wymaga tak długiego czasu gotowania jak ta zwykła, więc tym bardziej polecam, wypróbujcie.

Składniki:
-500 g kapusty pekińskiej
-150 g kapusty kiszonej
-3,5 szkl. wody
-2 średnie cebule
-400 g pieczarek
-10 g (łyżka) oleju rzepakowego
-100 g koncentratu pomidorowego
-2 średnie marchewki
-przyprawy: u mnie czarny mielony pieprz, ostra papryka
- 15 g mąki+ troszkę wody

 Przygotowanie:
Przygotowanie rozpoczynamy od wypłukania porządnie kiszonej kapusty, następnie zalewamy ją wodą i gotujemy do momentu aż przestanie być mocno kwaśna- u mnie trwało to 20 minut, ale tutaj wiele zależy od waszej kapusty, może to trwać nawet i 40 minut, więc kontrolujcie.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew w talarki, no i pieczarki też w taką jakby kostkę, czy jak wam wygodniej.
Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany wrzucamy cebulę, podsmażamy chwilkę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy dalej przez kilka minutek aż lekko się zredukują, wtedy to wyłączamy grzanie i odstawiamy na bok.
Z główki kapusty pekińskiej odrywamy liście, następnie kroimy je i wrzucamy do garnka. Dodajemy również marchewkę i zalewamy całość wodą. Stawiamy na gazie i gotujemy przez około 15 minut, aż do czasu gdy marchew i kapusta będą miękkie. Po tym czasie dodajemy wczesniej odgotowaną kapustę kiszoną, mieszamy. Dodajemy podsmażone pieczarki wraz z cebulą, następnie  koncentrat pomidorowy, doprawiamy przyprawami i znów mieszamy.
Na koniec mąkę rozrabiamy dokładnie w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do bigosu. Mieszamy szybciutko od spodu, dokładnie, czekamy aż całość się zagotuje i nasz bigos jest już gotowy.

Wartości odżywcze 
(całość):
500 kcal
29 g białka
62 g węglowodanów
14 g tłuszczu


Wersja youtube'owa:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz