środa, 8 kwietnia 2015

Przepis na fasolowego murzynka



Składniki:
-2 puszki fasoli 
konserwowej(480g)
-30 g odżywki białkowej o 
smaku  bananowym
-5 jaj
-40 g kakao
-2 duże banany
-40 g ksylitolu

Polewa:
-50 g czekolady 
gorzkiej
-łyżeczka oleju 
rzepakowego (5 g)
Przygotowanie:
Fasolę osączamy z zalewy, następnie dokładnie przepłukujemy pod bierzącą wodą, wrzucamy do miski. Banany kroimy w plastry, dodajemy je do fasoli i blendujemy wszystko na gładką masę. Do powstałej masy przesiewamy przez sitko kakao, przesiewamy również odżywkę białkową i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do reszty składników, dodajemy też żółtka i mieszamy. W tym momencie polecam sprawdzić, czy masa jest dostatecznie słodka. Jeśli nie- dosładzamy ją. Ja dosłodziłam cukrem brzozowym. Jeszcze raz mieszamy, następnie gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy i przygotowujemy na nie polewę: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżeczki oleju i oblewamy polewą ciasto. Gotowe !!


Wartości odżywcze 
(ciasto bez polewy):
1500 kcal
108 g białka
175 g węglowodanów
36 g tłuszczu

Wartości odżywcze 
(z polewą):
1800 kcal
110 g białka
200 g węglowodanów
57 g tłuszczu

Wersja youtube'owa:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz