wtorek, 10 lutego 2015

Odchudzone przepisy: Dietetyczne faworki (nie tylko) na Tłusty Czwartek

Dzisiaj przepis na pyszne, konieczne do zrobienia na tłusty czwartek ale i nie tylko dietetyczne faworki. Już sama nazwa "faworki" mnie kojarzy się ze zrobionymi z mąki, śmietany i żółtka i smażonymi w głębokim tłuszczu, a później nim ociekającymi chruścikami, które często za dzieciństwa robiła u mnie w domu babcia. 

W tej chwili jednak wolę stawiać na coś, co ma trochę mniej kalorii i nie powoduje u mnie bólu żołądka :D więc pokażę wam jak przygotować podobne faworki, ale pieczone w piekarniku, ze zdrowszej wersji mąki i z jogurtem zamiast śmietany :)



Składniki: 
-100 g mąki żytniej typ 720
-żółtko jaja
-50 g jogurtu naturalnego
-dowolny dosładzacz do ciasta i posypania gotowych faworków

Przygotowanie:
Do mąki dodajemy nasz dosładzasz i mieszamy lekko. Następnie dodajemy żółtko, a także dolewamy jogurt i wszystko najpierw mieszamy łyżką, a później przechodzimy do ręcznego zagniatania. Podczas zagniatania może się okazać, że trzeba dodać trochę mąki, albo jogurtu, ale to już sprawa indywidualna. Pamiętajcie, że składniki mogą się nieco różnić, więc trzeba to kontrolować.

Wyrabiamy ciasto porządnie, następnie przekładamy je na stolnicę i intensywnie uderzamy w nie np. wałkiem lub tłuczkiem, czy innym tego typu sprzętem przez co najmniej jakieś 5 minut. Po tym czasie ciasto zrobi się bardziej sprężyste i gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, czy tak jak w moim przypadku na macie silikonowej dość cienko, chociaż też nie zbyt cienko żeby się nie zjarały podczas pieczenia. Ewentualnie podsypujemy mąką żeby ciasto nie przykleiło się. 
Teraz wycinamy nasze faworki, mnie nie chciało się bawić w równiutkie części. W każdym robimy nacięcie nożem, a następnie przekładamy przez tę dziurkę naszego chruścika i tak robimy z każdym.

Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 5-10 minut. Kontrolujcie czas, każdy piekarnik jest inny,a my nie chcemy ich spalić, a upiec.

Gotowe polecam posypać np. cukrem pudrem, albo zmielonym erythrolem czy ksylitolem, wtedy smakują najlepiej :)


Wartości odżywcze:
410 kcal
13 g białka
64 g węglowodanów
7 g tłuszczu

Wersja youtube'owa:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz