piątek, 6 lutego 2015

Przepis na sernik "cytrynowy puszek" z pomadą czekoladową (meeega low fat)

Sernik jest mega pyszny, różni się nieco od tych na które przepisy już są na moim kanale: jest mniej zbity bardziej puszysty i lekki w swojej konsystencji, ponieważ składa się głównie z jogurtu. W moim przypadku mocno odtłuszczonego jogurtu, ale możecie oczywiście wybrać tłustszy.


Składniki (sernik):
-250 g twarogu
-400 g jogurtu naturalnego
-opakowanie (40 g) budyniu cytrynowego
-2 jajka
-pół cytryny
-dowolny dosładzacz
-niewielka forma do pieczenia (u mnie 21 cm średnicy)

Składniki (pomada):
-1 banan
-10 g ciemnego, gorzkiego kakao 
-odrobinka wody

Przygotowanie:
Twaróg blendujemy. Do twarogu dodajemy jogurt naturalny, dosypujemy budyń i dosładzacz. Następnie z połowy cytryny wyciskamy sok i również dodajemy go do miski.  Wszystko wstępnie mieszamy.
Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do pozostałych składników. Dodajemy również żółtka i znów całą  masę dokładnie mieszamy. 
Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy sernik, studzimy go i na wystudzony możemy kłaść naszą pomadę.
Banana obieramy ze skórki. Do kakao dodajemy naszego banana i rozgniatamy go widelcem, mieszając z kakao, aby wytworzyła nam się z tego piękna, jednolita masa. W trakcie dolewamy trochę wody, żeby konsystencja była nieco rzadsza. Można zblendować całość blenderem, ale nie ma takiego przymusu. Gotową pomadą smarujemy z wierzchu nasz sernik. I teraz najtrudniejsza czynność: odstawiamy całość na kilka godzin do lodówki- wtedy sernik smakuje najlepiej. Noo chyba że ktoś nie może wytrzymać :P to można kroić, nic mu się nie stanie :)

Wersja youtube'owa:


Wartości odżywcze (całość):
630 kcal
66 g białka
84 g węglowodanów
3 g tłuszczu

Wartości odżywcze (1 z 4 kawałków):
158 kcal
17 g białka
21 g węglowodanów
1 g tłuszczu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz