niedziela, 18 stycznia 2015

Pszenno- żytnie bułeczki czosnkowo- ziołowe

Dziś przepis na przeeeepyyszne, domowej roboty pszenno- żytnie bułeczki, czosnkowo- ziołowe.
Ostatnio zainteresowalam się samodzielnym wypiekiem pieczywa i z tego zainteresowania powstała taka oto moja wariacja na temat bułek. Bułeczki zrobiłam z mieszanki mąki pszennej typ 650 z mąką żytnią. Dodatkowo wzbogaciłam je jeszcze o łuskany słonecznik. Są pyszne i zachęcam was gorąco do ich wykonania, no i w ogóle do pieczenia od czasu do czasu własnego pieczywa, bo jest o niebo lepsze od tego, które możemy nabyć w jakichś przypadkowych sklepach.

Wersja youtube'owa:



Składniki:
-100 g mąki pszennej
-150 g mąki żytniej
-45 g łuskanego słonecznika
-40 g świeżych drożdży
-10 g oleju rzepakowego
-ciepła woda
-1 jajko
-5 g (łyżeczka) cukru
-sól
-1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
-dowolne zioła- u mnie bazylia, ale mogą być np. prowansalskie

Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn: do cieplej wody dodajemy drożdże, cukier i mieszamy do ich rozpuszczenia. 
Do mąki dodajemy sól, dosypujemy zioła, przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony i pokrojony na malutkie kawałeczki czosnek, następnie słonecznik i mieszamy. 
Dolewamy olej, wbijamy jajko,  dolewamy przygotowany zaczyn i mieszamy wszystko na początku łyżką, następnie przechodzimy do wyrabiania ciasta. W trakcie wyrabiania ewentualie dolewamy ciepłą wodę lub dosypujemy mąkę, jeśli konsystencja ciasta tego wymaga. Wyrabiamy je porządnie, przez kilka minut, aż będzie odchodziło od dłoni i nabierze zwartej, jednolitej konsystencji. Wtedy to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce, na około pół godzinki.
Po tym czasie ciasto trochę podrosło, teraz formujemy z niego bułeczki, kształt oczywiście dowolny, ja zrobiłam je w formie takiej troszkę kajzerkowej :P
Odstawiamy ponownie do wyrastania na jakieś 10-15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie każdą bułeczkę lekko zwilżamy z wierzchu wodą i posypujemy jeszcze odrobiną łuskanego słonecznika. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Zapach jaki się rozchodzi po domu gdy te bułki się pieką jest nieziemski. Najlepsze jeszcze ciepłe, polecam gorąco, dajcie znac jak podoba się przepis i czy wy też czasami pieczecie własny chlebek, czy też może bułki. 

Wartości odżywcze (całość):
1290 kcal
42 g białka
172 g węglowodanów
40 g tłuszczu

Wartości odżywcze 
(1 z 7 bułeczek):
184 kcal
6 g białka
25 g węglowodanów
6 g tłuszczu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz