czwartek, 8 stycznia 2015

Dietetyczne ciasto budyniowiec z z galaretką

Ciasto składa się z trzech warstw: cienkiej warstwy spodu z płatków owsianych, kremu i trzeciej warstwy: galaretki. Budyń do ciasta robiłam na wodzie, nie na mleku. Mleko jest tutaj zbędne, bo i tak w masie będzie twaróg, więc w smaku różnicy nie będzie, a krem będzie pyszny. Można ugotować go na mleku, ale nie ma naprawdę takiej potrzeby :)
Ciasto jest przepyszne, w dodatku w porównaniu do klasycznego budyniowca dość niskokaloryczne, więc wszystkim osobom liczącym kalorie gorąco polecam jego wykonanie. 
Polecam wykonanie tego cudeńka również tym osobom, którym nie wychodzi pieczenie serników bo wiem że są tutaj takie. Tutaj nic nie ma prawa opaść, nie wyrosnąć, więc wypróbujcie, jeśli macie ochotę na jakąś słodkość. 
Wersja youtube'owa:




Składniki na spód (podaję na tortownicę o średnicy 21 cm.):
- 50 g płatków owsianych
-jajko
-szczypta sody oczyszczonej
-szczypta cynamonu

Składniki na krem:
-400 g chudego sera twarogowego
-opakowanie (40g) budyniu bez cukru- u mnie śmietankowy
-400 g wody
-50 g jogurtu naturalnego
-dowolny dosładzacz- stewia, etytrol, ksylitol czy co tam macie

Składniki na galaretkę to:
-400 g wrzącej wody
-3 saszetki herbatki owocowej
15 g żelatyny
-dowolny dosładzacz

Przygotowanie:
Przygotowanie rozpoczynamy od kremu. Większą część wody zagotowujemy, a w reszcie rozpuszczamy nasz budyń wraz ze słodzidłem mieszając dokładnie. Rozmieszany budyń dolewamy do gotującej się wody, zmniejszamy ogien i gotujemy aż do osiągnięcia zwartej, gęstej konsystencji.  Następnie odstawiamy do wystudzenia. 
Teraz przygotujemy galaretkę. Do miseczki dodajemy żelatynę, herbatki i dosładzacz i zalewamy do wszystko wrzącą wodą. Mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy na kilka minut do zaparzenia herbatek. Gdy się zaparzą, wyciągamy i odstawiamy galaretkę w chłodne miejsce do częściowego stężenia. 
Czas na przygotowanie spodu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni celsjusza, a my w tym czasie mieszamy płatki owsiane z jajkiem oraz sodą i całą masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Polecam wykładać partiami, kupkami żeby ładnie się wszystko rozłożyło, bo spód jest bardzo cieniutki. Najlepiej robić to widelcem. Wierzch przyprószamy szczyptą mielonego cynamonu.
Spód wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 minut. 
Po tym czasie wyciągamy i studzimy. 
Wracamy do naszej masy. Twaróg blendujemy albo mielimy w maszynce. Ja zblendowałam ale ostrzegam- w mojej masie są grudki. Do twarogu dodajemy wystudzony już budyń- jak widzicie on jest baardzo gęsty, więc dodajemy też trochę jogurtu i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzony już spód, równamy z wierzchu i odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż trochę stężeje się galaretka.
Wtedy to wylewamy ją na krem. Moja galaretka była już nieco za bardzo zwarta, ale nie chciało mi sie jej podgrzewać i znów czekać, aż zastygnie, więc wyłożyłam ją na krem. 
Rozprowadzamy równo i odstawiamy na kilka dobrych godzin do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy z formy, kroimy i zajadamy. Nie polecam kroić zaraz po wykonaniu, bo zrobi się ciapa. Najlepsze jest następnego dnia, gdy wszystko się porządnie zmaceruje.
Wartości odżywcze (całość):
900 kcal
126 g białka
71 g węglowodanów
11 g tłuszczu

Wartości odżywcze (1 z 4 kawałków):
225 kcal
32 g białka
18 g węglowodanów
3 g tłuszczu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz