wtorek, 27 stycznia 2015

Fit sałatka z kurczakiem

Dziś przepis na sałatkę z kurczakiem w wersji fit. Sałatka bardzo przypomina mi tę o nazwie kebab- gyros, jednak nie jest to to samo. Moja wersja jest nieco odchudzona, brakuje tu majonezu, nie ma też przyprawy do kebaba. Pomimo to, sałatka jest przepyszna. Ja swoją układam zawsze warstwami, jednak nie jest to konieczne. W sumie i tak wszyscy zawsze grzebią w niej za kurczakiem, więc można ją wymieszać :D


Składniki:
-400 g piersi z kurczaka + sól, pieprz, suszona bazylia
-kapusta pekińska (ok 250 g)
-kilka korniszonów (ok 200 g)
-pół cebuli (ok 60 g)
-200 g kukurydzy konserwowej

Dodatkowo:
-200 g jogurtu naturalnego
-50 g pikantnego ketchupu
-2 łyżeczki octu jabłkowego
-suszona bazylia
-sól, pieprz czarny mielony


Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy kurczaka. Kroimy filety z drobną kostkę, doprawiamy i dokładnie obtaczamy w przyprawach, a następnie wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię i podsmażamy go. W trakcie dolewamy odrobinkę wody, żeby nie przywierał do patelni. Kiedy się usmaży, czy też udusi, to pozostałą wodę odlewamy. Kurczaka odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,  a my zabieramy się za dalsze czynności.
Cebulę kroimy w kostkę, to samo robimy z ogórkami.
Przygotowujemy sos: do jogurtu dolewamy ocet jabłkowy, dodajemy ketchup, doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i mieszamy. 
Przystępujemy do układania naszej sałatki. Kapustę pekińską rwiemy i wykładamy nią spód miski, na kapustę wykładamy kurczaka, na kurczaka osączoną kukurydzę konserwową, dalej ogórki również osączone, następnie cebula, i wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch jeszcze jedna warstwa kapusty pekińskiej. Ja dodatkowo jeszcze dałam troszkę ketchupu, ażeby sałatka się ładniej prezentowała.
Gotowe, najlepsza następnego dnia gdy wszystkie smaki się ze sobą przegryzą. 

Wersja youtube'owa:



Wartości odżywcze:
834 kcal
115 g białka
67 g węglowodanów
9 g tłuszczu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz