sobota, 24 stycznia 2015


Żytnie naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod serkiem wiejskim to przepyszne danie. U mnie czasami obiadowe, czasami kolacjowe, to zależy jak leży.. 
Naleśniki ze szpinakiem w ogóle sa pyszne, a jeszcze serek wiejski pod wpływem ciepła piekarnika nabiera bardzo przyjemnego smaku, więc gorąco polecam- wypróbujcie przepis. Będzie pysznie.


Składniki (naleśniki):
-50 g mąki żytniej
-1 jajko
-200 g mleka
-sól
-olej do smażenia

 Dodatkowo:
-300 g mrożonego 
szpinaku
-150 g serka wiejskiego
-2 ząbki czosnku
-czarny mielony pieprz
-sól

Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia ciasta na naleśniki. do miseczki wbijamy jajko, dolewamy mleko  i dodajemy sól, wszystko rozbijamy rózgą.
Teraz dosypujemy mąkę, mieszamy dokładnie rozbijając ewentualne grudki z mąki. Jesli konsystencja okaże się zbyt zwarta- oczywiscie dolewamy mleka. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę do wypoczęcia. Po tym czasie może się okazać, że zgęstniało i może być potrzebna jeszcze odrobinka mleka.  Tak przynajmniej było w moim przypadku. 

Rozgrzewamy patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju i na dobrze rozgrzaną wylewamy partiami nasze ciasto. Smażymy naleśnik z jednej strony, później przewracamy na drugą i smażymy z drugiej strony. Gotowego zdejmujemy z patelni. Z podanych proporcji wychodzą 3 naleśniki. 


Czas na farsz. Rozgrzewamy patelnię, a następnie wykładamy na nią szpinak. podduszamy aż do jego roztopienia, po chwilce dodajemy przeciśnięty przez praskę bądź rozgnieciony i drobno posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy dotąd, aż woda odparuje. 
Na każdy naleśnik wykładamy nasz farsz, na niego dajemy trochę serka wiejskiego i zawijamy naleśniki w dowolny sposób. Układamy w naczyniu żarooodpornym. Na wierz każdego naleśnika nakładamy resztę serka wiejskiego, który fajnie się nam na wierzchu zapiecze. 
Wkładamy do piekarnika do 180 stopni na około 10 minut. Danie jest gotowe. Uprzedzając komentarze pragnę tylko jeszcze raz wspomnieć że dodatek ketchupu nie jest obowiązkowy, ale mnie w takiej wersji danie smakuje najbardziej. 

Wersja youtube'owa:
Wartości odżywcze 
(całość):
500 kcal
44 g białka
52 g węglowodanów
14 g tłuszczu

1 komentarz: